Czerwone curry z kurczaka czyli tikka masala
Składniki:
- ok. 400 g mięsa z kurczaka (ja używam całej piersi)
- 150 ml jogurtu typu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
- 400 g krojonych pomidorów w kartonie lub przecieru pomidorowego (passaty)
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (najlepiej 36%) – ja ostatnio lubię najbardziej ze śmietanką
- 2 łyżki zmielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka kminu rzymskiego (produkuje go m.in. Kamis)
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
- ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- świeża kolendra lub pietruszka do posypania
LISTA ZAKUPÓW DO TEGO PRZEPISU
ok. 400 g mięsa z kurczaka (ja używam całej piersi)
150 ml jogurtu typu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
ch400 g krojonych pomidorów w kartonie lub przecieru pomidorowego (passaty)
3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (najlepiej 36%) – ja ostatnio lubię najbardziej ze śmietanką
2 łyżki zmielonych nasion kolendry
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka kminu rzymskiego (produkuje go m.in. Kamis)
1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
2 łyżki płatków migdałowych
świeża kolendra lub pietruszka do posypania