Kuchnia

 

Czerwone curry z kurczaka czyli tikka masala

Składniki:

  • ok. 400 g mięsa z kurczaka (ja używam całej piersi)
  • 150 ml jogurtu typu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
  • 400 g krojonych pomidorów w kartonie lub przecieru pomidorowego (passaty)
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (najlepiej 36%) – ja ostatnio lubię najbardziej ze śmietanką
  • 2 łyżki zmielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (produkuje go m.in. Kamis)
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • świeża kolendra lub pietruszka do posypania

 

LISTA ZAKUPÓW DO TEGO PRZEPISU

ok. 400 g mięsa z kurczaka (ja używam całej piersi)
150 ml jogurtu typu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
ch400 g krojonych pomidorów w kartonie lub przecieru pomidorowego (passaty)
3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (najlepiej 36%) – ja ostatnio lubię najbardziej ze śmietanką
2 łyżki zmielonych nasion kolendry
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka kminu rzymskiego (produkuje go m.in. Kamis)
1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
2 łyżki płatków migdałowych
świeża kolendra lub pietruszka do posypania